25-07-07

JBG, Savennières 2002

Na de openbaring van de Savenières van Nicolas Joly ging ik op zoek naar meer van dat chenin-moois.

Bij Colruyt kocht ik volgende wijn:

JBG, Savennières 2002: De afkorting staat voor Jean Bernard Germain,.Deze liet zijn wijn 15 maanden rijpen op eiken cuves van 400 liter.

Een witte wijn van 5 jaar oud, daarvoor moet je al wat in je mars hebben. En inderdaad, aan niets is te zien dat het reeds 60 maanden geleden is dat de 100% chenindruifjes rijpten aan de ranken. Het kleur is intens strogeel, de neus doet me door z’n vegetale toets  in eerste instantie aan sauvignon blanc denken. Maar algauw komt de bijenwas bovendrijven ( boenwas is volgens sommigen te pejoratief ), samen met wat kweepeer en citrus. Het eerste mondgevoel is zacht en zeer vettig, maar de wijn voelt op geen enkel moment zwaar aan. De smaak vertoont veel nuances en het is een plezier om het vocht, zoals bij een goede rode, in je mond te laten walsen. Ook de afdronk is bijzonder mooi ( honing) en houdt behoorlijk lang aan.

U hoort het, deze wijn was heel geschikt om mijn cheninpassie aan te wakkeren en paste ook uitstekend bij de pasta met artisjok, kersttomaatjes en spek. 89 ptn

JBG

 

Xgrapes

19:19 Gepost door vinejo in Loire | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |