28-09-07

Chateau Belle Vue, Haut Médoc 2002

Op elke hoek van de Bordelese straten vind je waarschijnlijk wel een Chateau genaamd Belle-vue. Het Haut Médocbrouwsel waarover ik het wil hebben blinkt dus allesbehalve uit in originaliteit qua benaming. Maar dit euvel wordt ruimschoots goedgemaakt door het klassevolle,sobere etiket, de mooi gevormde fles en niet in het minst door…de wijn zelf.
In zijn Bordeauxwijngids( Franse versie) schrijft Parker  het volgende over de 98-jaargang van deze wijn:

Ce vin est une révelation de son millésime. Chose assez impressionante, il ezt issu de très faibles rendements de l’ ordre de 45hl/ha, comparables à ceux observés par les meilleurs crus classés. (…)Offrant de profonds aromes de cassis, de chêne neuf et de boite à épices, il est moyennement corsé, avec des tannins étonnament souples^pour le millésime. L’ excellent 1998 affiche le niveau d’ un cru classé.

Het geBobte bedeelde dit schitterend sap met een…schamele 87 punten.
Op basis van zijn score zouden de meeste wijnfanaten deze wijn geen 15 euro waard achten. Maar de beschrijving leert dat u voor deze prijs niet minder dan cru classé niveau in huis haalt.
Toen Colruyt de 2002 van dit domein (( 88 RP) afficheerde aan 13.75 € twijfelde ik dan ook geen seconde.

De verwachtingen werden ruimschoots ingelost. De eerste dag leek de wijn nog wat groenig, hij had heel wat tijd nodig om open te komen maar intrigeerde wel onmiddellijk. De tweede dag bewees Kasteel Schoonzicht 2002 dat achter zijn boeiende eerste indruk wel degelijk genoeg diepgang verschuilde om de wijnhedonist heel wat genot te verschaffen. Een heerlijk complexe wijn plooide zich open in zachte laagjes op de tong. Een herkenbare klasseMédoc met bijzonder weinig houtaccenten (hoera) maar met een heel speciale, vlezige Petit Verdottoets. De laatste twee glaasjes op derde dag waren nóg beter.
Nu
Sociando Malet  duurder is geworden dan de meeste 5de en 4deGrand cru Classés lijkt me deze Chateau Belle-vue,  een evenwaardig alternatief.
Snel, vooraleer Parker z’n punten aanpast.

belle vue
 
Xgrapes

20:00 Gepost door vinejo in Médoc , Graves 2001, 2002 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Domaine de Monginaut, VdP des cotes Catalanes, chardonnay 2005

Het Arriège-terroir van Wirz is allesbehalve vriendelijk voor de druif en eigenlijk mocht het me dan ook niet verwonderen dat wat er uit de flessen van zijn Domaine de Monginaut kwam, varieerde van aanvaardbaar tot ronduit schitterend. Tot de laatste categorie behoort zijn chardonnay. Geregeld krijg ik houtgelagerde chardonnay voorgeschoteld die me doet denken aan een gebottelde voleiken vitrinekast van Arsène Weba. Ook Wirz’ chardonnay heeft behoorlijk diep in het vat gekeken, maar de stevige structuur van de wijn kan die houtlagering perfect aan. Meer nog: het vat doet wat het eigenlijk altijd zou moeten doen: het krikt de wijn naar een nog hoger niveau. Vin de pays des côtes catalanes (want ze hebben er dus geen AOC), chardonnay 2005, 9 euro ( op domein). Top!

Xgrapes

19:51 Gepost door vinejo in Wit ( droog ) | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pvdw |  Facebook |