31-10-07

La Suffrene 2004, Bandol

La Suffrene 2004, Bandol

Bandol in mijn glas? Het heeft lang geduurd. Lang genoeg om stevige verwachtingen op te bouwen. De hamvraag van deze avond: Kan deze wijn mijn verwachtingen inlossen?
Gesloten. Verdorie, deze wijn geeft zijn geheimen niet meteen prijs. Goed dan, laat ik wat geduld uitoefenen. Jij je zin. Maar laat het dan verdomme vuurwerk zijn straks. Of morgen?
Dat we hier niet met een sisi-wijn te maken hebben, blijkt uit de kruidigheid die als eerste het glas vult, gevolgd door stevige tannines. De alcohol maakt het er niet makkelijker op. Nadat deze wijn wat op adem is kunnen komen, rolt een licht animale toets de rode loper uit waarop elegant donker fruit zich bloot geeft, misschien eerst nog wat verlegen. Naarmate het gesprek tussen ons beiden vordert, geeft deze beauty meer en meer prijs. Nice acidity baby.
Op het menu stond een stoofpotje van hert en haas met bospaddenstoelen. Zelden getuige geweest van zo’n geslaagd huwelijk. Beide partners vullen elkaar prachtig aan.
Drie dagen later smelt de wijn op mijn tong.
En dan vertelt Vinejo mij dat het hier om een ‘instapwijn’ gaat. Waar eindigt dit?
Pinot

suffrène
 

Xgrapes

19:15 Gepost door vinejo in Provence | Permalink | Commentaren (1) | Tags: pinot |  Facebook |

07-10-07

Rubis des Vignes” Vacqueyras 2005

Rubis des Vignes” Vacqueyras 2005 (uit de feestwijncatalogus van de Aldi.)
Vooraf wel grote vraagtekens geplaatst bij deze wijn want wat te denken bij een fles waar je slechts 4.29 eur betaalt & de fles op zich alleen al minstens evenveel waard lijkt? Inderdaad, gezond verstand zegt dat de inhoud enkel “brol eerste klas” kan zijn.
Maar ben ik na het drinken van deze fles nog wel bij m’n gezond verstand?
In het glas: zeer geconcentreerde, ondoorzichtige donker paarse kleur .
Neus: eerst een beetje gesloten, na het walsen komen de garrriguekruiden, vanille -& kersengeuren opgestoven.
Mond: smakelijk rood fruit maar geen complexe materie. De 13,50 % alcohol is mooi verweven waardoor de body van begin tot einde mooi in balans is. De afdronk is halflang.
Bewaarpotentieel: het voorbeeldetiket op de achterzijde vermeldt 4 jaar. Dit lijkt me een correcte beoordeling al zou ik zelf niet zo lang wachten. Lijkt me een meer dan waardige kandidaat voor de BBQ komende zomer.
Conclusie: een wijn die menig wijnliefhebber aangenaam zal verrassen.
Voor de koopjesjagers een extra kick, dit te beseffen dat ze hier 75cl (h)eerlijke fles wijn krijgen voor een prijs waar je op café of brasserie een nauwelijks te drinken glas wijn krijgt. De klassieke combinatie van Grenache, Syrah, Cinsault & Mourvèdre resulteren niet in een complexe krachtpatser maar zorgen wel voor optimaal drinkplezier . Schol !!!

Lieven 

Xgrapes

12:53 Gepost door vinejo in Rhone | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lieven |  Facebook |

Chateau Trotanoy, Pomerol 1993

Toen ik de capsule van de fles deed stond er wat vocht boven op het kurk. Wanneer ik de fles had ontkurkt rook ik iets azijnachtigs in de fles. Slik... Maar bij het uitschenken bleek alle suspens overbodig. Mooie licht kersenrode kleur. Heel mooie, lieflijke wijn, had niets mechant in zich: een echte verleider. (lekker rijp fruit, beetje koffie) Het laatste glas had iets meer zuur. Toch altijd een verschil tussen het begin en het einde van een fles wijn.
Het was dus echt genieten, ook al had deze Pomerol geen grote afdronk, toch was dit zeer zeer charmant. (89-90 punten) Volle pot zou 'k voor deze jaargang zeker niet willen betalen. Euh ik heb er toch 46,50 euro op e-bay voor betaald.
(met een wijnmaat gedeeld weliswaar)

Matten 

Xgrapes

12:50 Gepost door vinejo in Libourne2000 en ouder | Permalink | Commentaren (0) | Tags: matten |  Facebook |

Epulum Gran Reserva, Rioja 2001

Deze avond Epulum Gran Reserva “ geproefd. 2001 staat gecatalogeerd als een uitstekend jaar voor Spaanse wijnen dus verwachtingen waren enigzins hoog gespannen voor deze laag geprijsde rakker (6.99 EUR).
Epulum zou verwijzen naar bachanale feesten ten tijde van de Romeinen ter ere van de God Jupiter. Benieuwd of de vlag de landing dekt?

In het glas: mooie, lichtje geëvolueerde robijnrode kleur maar toch verrassend transparant.
De neus: het fruit (kers, cassis, bramen )& hout zijn redelijk in balans. Discrete vanille toets, waarschijnlijk door het gebruik van Amerikaanse eik.
De mond: fruitig met vrij frisse zuren, mooie volle body met tannines die nog vrij prominent aanwezig zijn. De 10 %
Granacha zorgt voor de nodige fruitpower & kruidige toets. De zachte & lange afdronk zorgen voor een mooi einde. Opmerkelijk: de wijn verbetert met een tijdje in het glas te staan. Misschien beter te decanteren indien je nu wil drinken.
Bewaarpotentieel: geschat op nog een extra jaartje of 3 waardoor tannines zachter zouden moeten worden.
Conclusie: geen
whaweffect maar een correcte frisse rode wijn tegen een zeer correcte prijs. Mooie instapwijn naar het betere Spaanse werk (vb Contino Reverva 2001 bij Delhaize)

Lieven 

Xgrapes

12:45 Gepost door vinejo in Spanje | Permalink | Commentaren (6) | Tags: lieven |  Facebook |