29-01-08

Chateau Laur, Cahors 2005

Chateau Laur, Cahors 2005  : zeer frisse 100% Malbecwijn, verbazend toegankelijk met zacht fruit en  zeer rijpe tannines, allesbehalve uitdrogend maar eerder sappig en evenwichtig.
Cahorswijnen zijn normaal gekend als stug in hun jeugd maar dit was bij deze
jongen allesbehalve het geval. Uiteraard vroeg ik de wijnbouwer of enige vorm van micro oxygenatie ( het proces waarbij men de wijn zeer subtiel in contact brengt met microscopisch kleine hoeveelheden zuurstof, uitgevonden door Alain Brumont in Madiran maar blijkbaar vooral gretig toegepast door Michel Roland en co in Bordeaux) hiermee te maken had.
Helemaal niet, monsieur. Wij zorgen eerst en vooral dat we gezonde en rijpe druiven plukken. Vervolgens hebben we een alcoholische gisting van ongeveer 20 dagen op 25 c°, daarna nog een maceratie ( schilcontact ) van een achttal dagen aan 30 c° . Onze tweede (malolactische) gisting gebeurt op eiken vaten en de wijn rust vervolgens 12 à 16 maanden in Alliersvaten van 80% nieuwe eik.
Voila. De wijn met de beste prijs-kwaliteitsverhouding ( 8.28 €) op deze degustatie komt uit het Zuidwesten van Frankrijk en wordt gemaakt door een
Groucho Marx
lookalike.

groucho Laur

22:31 Gepost door vinejo in Zuidwesten | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Ze maken daar ook leuke wijnen in de 'Vin de Pays de...' klasse zoals een hele prettige rosé (recentere loot aan de Cahors-boom) helemaal Malbec. Ik dronk Laur Esprit 2010 en was heel tevreden over rood en rosé. Bezoek allen ook de Villa Malbec in Cahors-stad en proef daar alle categoriën Cahorswijnen voor een kleine prijs.

Gepost door: Mvs | 25-01-12

De commentaren zijn gesloten.