29-01-08

Terroir de Vigne et de Truffe 2006

Het wijngebied rond Limoux is natuurlijk in de eerste plaats bekend voor zijn sprankelende witte wijnen. De Blanquette de Limoux en recenter ook de Crémant de Limoux halen meestal een zeer behoorlijk niveau. Ook de droge witte (voornamelijk mauzac- en chardonnay-) wijnen hebben me al veel plezier verschaft. Maar sinds 2004 beweegt er nog iets anders in dit voorgeborgte van de Pyreneeën. Sinds dat jaar mag er binnen de AOC Limoux ook rode wijn gemaakt worden. De regels zijn er even bizar als in de naburige AOC Cabardès, waar ook een assemblage van mediterrane en oceanische druiven gebruikt wordt. In rode AOC Limoux moet voor minstens de helft merlot zitten. Aanvullen mag met andere bordelese druiven (cabernet sauvignon, cabernet franc), maar ook de zuidelijke grenache, syrah en carignan verdwijnen er in het gistingsvat.

Die wat vreemde mix geeft mooie resultaten, niet in het minst in het flesje “Terroir de Vigne et de Truffe” (Colruyt Klassewijnen, 7 euro) dat ik gisteren opentrok. De wijn valt vooral op door zijn zwoel aroma. Hij heeft een opwindende neus die doet denken aan hete zomernachten, languit luieren in een rijp korenveld en een prachtige vrouw die in een licht bloemenkleedje voorbijdartelt en je een uitdagende knipoog toewerpt. Geloof me, deze wijn heeft seks in de neus.
Gelukkig voor de min 16-jarigen die deze blog frequenteren haalt de smaak niet het niveau van de neus. Niettemin proefde ik een wijn die zeer mooi evenwichtig is. Rijpe tannines en vooral – niet evident in dit zuidelijk deel van Frankrijk - een zeer mooie fraicheur tillen deze 2006-wijn (!) op naar een meer dan behoorlijk niveau. Colruyt raadt aan om de wijn jong te drinken, maar ik ben ervan overtuigd dat dit flesje méér aankan. Benieuwd wat enkele jaren kelder met deze seksbom doet…

Limoux

23:09 Gepost door vinejo in Languedoc Roussillon | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pvdw |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.