09-02-08

Elderton, Barossa Cabernet sauvignon 2004

De uitspraak ( en lapsus) van de dag werd gisteren( sic) gedaan door een oud ventje in het televisiejournaal: hij had het over een dramastische stijging van de levensduurte.
Alle basisproducten worden inderdaad duurder, en dit op drastische en dramatische wijze.
ALLE basisproducten, met uitzondering van...Amerikaanse en Australische wijnen.
Dankzij de blijvend kwakkelende dollar zouden de Yankee en Aussiewijnen op zijn minst niet in prijs mogen stijgen. Indien dit bij uw persoonlijke nieuwewereldwijnhandelaar wél het geval is dan mag u deze woekeraar van dramastische winsten verdenken.


Na de aanschaf van de
Elderton, Barossa 2004 aan 18€ voelde ik mij alvast allesbehalve opgelicht. Na inname was ik eerder opgelúcht, met name door de vaststelling dat men ook aan de andere kant van de wijnwereldbol edele  wijnen kan produceren.
Hoewel
Australië zowat 240 maal groter is dan België bedraagt de totale oppervlakte voor wijnteelt amper de helft van die van de Languedoc-Roussillon in Frankrijk. Van de met druivenranken bebouwde grond bij onze tegenvoeters komt dan weer de helft uit Zuid Australie, waar er een gematigd mediterraan klimaat heerst (de rest van Australië- bestaat voor het grootste deel uit woestijn met bijhorend woestijn- of tropisch klimaat)
Dankzij de koele invloed van de zeestromingen is men in Zuid-Australië in staat om fijne en nobele wijn te maken van hoge kwaliteit. In
Barossa valley kent men warme zomers en koude winters maar weinig neerslag. Vandaar dat men de toelating heeft om te irrigeren, iets wat in vele Franse appellations ten strengste verboden is.
In 2004 had men echter behoorlijk wat regen in het winterseizoen, en in combinatie met een lange en droge zomer zorgde dit voor perfect rijpe cabernet sauvignon.

De Elderton 2004 is hiervan de perfecte illustratie. Deze intens donkerrode wijn smokkelt meteen zijn charmante aroma’ s van cassis, eucalyptus en munt je neus en hersenen in. Na opschudden duiken ook vanille, perziken in siroop, koffie en chocolade op, alles heel gematigd en verfijnd, not at all pushy. Heel zacht en romig in de mond, fluwelig bijna, met soepele tannine en een blijvende frisheid ondanks de 14,5% alcohol die zich slechts op het einde héél eventjes laat opmerken. De ellenlange afdronk zet de kroon op het werk.
Een Australische cabernet sauvignon met Bordeaux allures.
Formidastisch!

elderton 2004

12:39 Gepost door vinejo in Nieuwe Wereld | Permalink | Commentaren (0) | Tags: australie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.