13-12-06

Vijf Champagnes

Champagne Dhondt-Grellet 1ier Cru Bl de Blanc  Een 100% chardonnay uit de Cotes de Blancs, en wat niet altijd het geval is was hier wél onmiddellijk duidelijk : een kwaliteitsverschil tussen schuimwijn en Champagne. Een geur van rijpe appel en toast, eerst flinke zuren in de mond maar daarna een zachte en ronde finale, romig maar blijvend fris. 77 punten

Champagne Michel Arnoudt Grand Cru 80 % pinot noir. In eerste instantie dunnetjes qua aroma en smaak, maar typisch een wijn die wat tijd nodig heeft om zich volledig te geven. Zeer fijn en complex, mooie structuur met in de afdronk limoen en citrus. 81 punten.

 Champagne Alain Couvreur 92/93 Blanc de Noirs, een niet millesimé van 14 jaar oud was een heel geslaagde, intense, noterige en (ondanks zijn leeftijd nog) frisse blend van blauwe druiven. Hij haalde ruim 76 punten
Champagne Rosé Pascal Walczak Les Riceys  De gemiddelde wijnleek die denkt dat men rosé mag maken door witte en rode wijn te mengen heeft in één geval gelijk : In Champagne is dit toegelaten. De rosé van Walczak is echter een uitzondering, dit is een rosé de saignée, dat wil zeggen dat er na een korte maceratie ( enkele uren ) van de rode wijn wat wijn wordt afgetapt waarvan men dan rosé maakt. In dit geval een minder geslaagde poging, lichte en zurige wijn met wat rood fruit 72 punten.
Toen volgde het grote moment, het etikettendrinkersmoment, een once in a lifetime experience :

Het drinken van het douchewater van de groten der aarde...

Dom Pérignon Vintage 1998 .

Ja

dit was een heerlijke wijn

Ja

hij had een fluwelig mondgevoel

Ja

hij was de beste van de avond

Ja

hij haalde meer dan 90 punten ( 91 )

maar

Nee

hij vertoonde geen verrassend andere smaakpatronen

En driewerf

NEE

hij is z’n geld niet waard...

14:08 Gepost door vinejo in Champagne-Schuimwijn | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-12-06

Drie Crémants

Crémant de Bourgogne 2004 Cave de Bailly  een lichte maar heel evenwichtige en frisse aperitiefwijn. Gemiddelde : 66 punten

Crémant d'Alsace Baron de Hoen, meer zuren en body dan de vorige, voor mij minder goed, anderen vonden hem iets beter. 70  punten

Crémant de Jura Hubert Clavelin 2000  de minst bekende van de drie, maar wel veruit de lekkerste. Heel rijk en complex, met geroosterde toetsen en  aangename notenaroma’s. 77 punten

21:16 Gepost door vinejo in Champagne-Schuimwijn | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-10-06

Krug, Grande Cuvée

De toestand van mijn bankrekening heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat ik niet echt een Champagnekenner ben geworden. Maar toch had ik de naam “Krug” wel ooit al horen vallen. Toen ik de “Grande Cuvée” van dit huis dus ontkurkte en ik vervolgens voor ons vieren een glaasje uitschonk, was ik al min of meer gerust dat we hier niet met een soortement Stassen zouden geconfronteerd worden. Ook de ronduit schitterend gestileerde fles krikte de verwachtingen enigszins op.
Wat volgde is nauwelijks in woorden te beschrijven. Nooit – NOOIT – heb ik iets gedronken wat ook maar in de BUURT kwam van deze godendrank. Een neus die qua complexiteit het karakter van een door schizofrenie geplaagde en bloedmooie maar onhandelbare filmster fors overschrijdt, een smaakpallet dat je als in een rollercoaster van hot naar her zwiert en een afdronk… Tja, ik heb soms het gevoel dat hij er 48 uur later nog is.
Enig opzoekingswerk leerde me imiddels dat
Johan-Joseph Krug in 1843 zijn eerste Krug maakte en dat zijn nazaten het werk met een onvoorstelbare gedrevenheid verderzetten. De Grande Cuvée is een assemblage van maar liefst vijftig (!) verschillende stille wijnen van 20 tot 25 (!) wijngaarden en uit 6 tot 10 (!) verschillende jaren. Een derde tot de helft (!) van de champagne bestaat uit “reservewijnen” die dan gemengd worden met wijnen uit de jongste oogst. Deze cuvée rust zes tot acht jaar (!) horizontaal “sur lattes” vooraleer hij klaargemaakt wordt voor consumptie. Krug is het enige champagnehuis dat al zijn wijnen laat gisten én rijpen op eikenhouten vaten. Dit leidt tot een wijn die wat mij betreft alle punten en (Vera Dua zal content zijn) uitroepingstekens verdient. Toen ik na mijn opzoekingswerk ook hier en daar prijzen tegenkwam, begreep ik dat deze uitzonderlijke kwaliteit ook op financieel vlak niet echt van deze wereld is. Voor 75 centiliter van deze Grande Cuvée betaal je tussen 150 en 170
euro
Zijn dit gekke prijzen? Wellicht wel. Met die pakweg 6.000 oude Belgische franken kan je een weekend met de kinderen weg, met zijn tweeën van een magnifiek diner genieten of zo’n 50 flessen
Ventenac aanschaffen bij Carrefour. Maar als je ze dan toch niet zélf moet betalen, staan twee glazen van deze godendrank gelijk met een mijlpaal in het leven. Zoals je nooit vergeet waar je was toen je hoorde dat Dutroux ontsnapt was of toen België tijdens het WK midden in de nacht de USSR afdroogde, zo herinner je je geheid het moment dat Krug bezit nam van de volledige bovenste helft van je lichaam.

PvdW

Xgrapes

 

21:21 Gepost door vinejo in Champagne-Schuimwijn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pvdw |  Facebook |

03-08-06

Aldi-schuimwijn

Sinds we vorig jaar met vakantie gingen bij een Elzasser wijnboerke in Bernardvillé en daar een werkelijk zalige Crémant d’Alsace leerden kennen (blanc de noirs, dus witte schuimwijn van pinot noir), loop ik nogal hoog op met de bubbels uit die regio. Mijn liefste schoonzus heeft weet van die passie en kwam onderweg in de Aldi een Crémant tegen waar ze me ongetwijfeld veel plezier heeft willen mee doen (want ik zeg niet zonder bijbedoelingen tegen iedereen die het horen wil dat mijn voorraadje crémant “André Geiger” op is). Mijn lieve Katrien, ik mag het nu wel zeggen. Op de fles die je me gaf (Grynbaum) staat “brut”, maar ze hebben zich vergist. Er moest “brol” staan. Deze crémant mist essentiële frisheid en heeft bovendien veel te veel restsuiker, allicht om tegemoet te komen aan de coca-colakids. Te mijden! (maar je blijft wel mijn liefste schoonzus).

Xgrapes

 

15:37 Gepost door vinejo in Champagne-Schuimwijn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: schuimwijn, aldi, pvdw |  Facebook |