05-06-07

Vin Jaune, Fruitière vinicole de Voiteur, Cotes de Jura 1998

Vin Jaune, Fruitière vinicole de Voiteur, Cotes de Jura 1998 : Geen makkelijke wijn, zeker niet voor mensen die liever Porto drinken dan Sherry. Weer dat typische notenaroma, weinig of geen fruit, een moeilijk mondgevoel maar een schitterende nootachtige ( alweer, ja, het is gewoon zo) afdronk. De Chasse Spleen was 5 jaar te jong, deze Vin Jaune zal pas op zijn best zijn op het moment dat men in de AOC Meetjesland de beste Cabernet Sauvignon ter wereld maakt.

Xgrapes

 

 

21:50 Gepost door vinejo in Jura | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Domaine Treuvey, Savagnin cuvée Curoulet 2005

Domaine Treuvey, Savagnin cuvée Curoulet 2005 : M’n eerste kennismaking met deze typische Juradruif, en het moet gezegd, men maakt er zeer originele en behoorlijk complexe wijn van. Een aroma van zoete appel, maar vooral nootjes, licht sherry-achtig ondanks het feit dat hier geen oxidatieve methode aan te pas kwam. Een zeer harmonieus geheel dat verder openbloeit in het glas maar niet echt geschikt is als aperitief. Paste daarentegen perfect  bij de in bladerdeeg gerolde asperges met tsatsiki.

Xgrapes

 


21:44 Gepost door vinejo in Jura | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Domaine Grand, Rosé Floral Cotes de Jura 2004

Domaine Grand, Rosé Floral Cotes de Jura 2004 : Eindelijk een waardig challenger voor Bandolrosé. Kleur is wel roder dan het zalmoranje van Bandol en in de neus ontwaarden we zelfs wat ‘ putje’—de 100% pinot noir liet zich gelden, maar in de mond een poerdroge, kruidige genietwijn met een heel mooie, snoeperige ( in de positieve zin) afdronk.  

Xgrapes

 


21:38 Gepost door vinejo in Jura | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Treuvey, Jura

Hierbij een overzichtje van wat op tafel kwam bij Rémi Treuvey, de sympathieke jonge wijnboer uit Villette-lès-Arbois.

1. Crémant du Jura: 12 maanden rijping op eiken vaten en nadien 12 maanden “sur lattes”. De druiven worden vroeger geoogst dan de rest, want anders is er te veel alcohol. Prachtige schuimwijn met veel terroir-mineraliteit maar toch voldoende fruit. Kan voor mij mee met degelijke champagne, behalve in prijs: 6,50 euro.

( Vinejo proefde deze wijn ook en schreef volgende TN:Domaine Treuvey, Crémant de Jura : Een Champagnegeur, heel zacht en romig in de mond, 100 % chardonnay, zeer evenwichtig , minder zuren dan Champagne maar zeer fris. Ik stond versteld toen ik de prijs hoorde, 6,5 euro ! )


2. Chardonnay Cuvée Le Louis 2005: vendange à la main, geen ontristing, gebruik van natuurlijke gisten, gisting op eiken vaten, batonnage en soutirage, lagering op gebruikte vaten. Resultaat: een zeer frisse wijn (in tegenstelling tot bv. de 2003 die ik ook proefde), die toch een licht nootachtig savagninaroma heeft (oude savagninvaten of Juraterroir?). 6 euro.

3. Savagnin 2005 ouillé: de jongste 10-15 jaar is er een tendens om savagninwijn toch te ouilleren (dwz de verdampte wijn in de vaten bij te vullen zodat er geen oxidatie is). Volgens Treuvey blijven de aroma’s van het terroir daardoor beter bewaard. 8 euro.

4. Trouseau 2005: dit is de fameuze wijn van “Les Corvées” waarover ik het had in het stukje. Verrassend intense kleur en even verrassend veel tannines voor een noordelijke wijn, maar zeer mooi rijp. Rijp rood fruit in de mond en gebrande toetsen. Schitterende wijn voor 7 euro.

5. Trousseau 1998: Rémi opende deze fles omdat ik niet kon geloven dat een je trousseau tien jaar kan bewaren. Geloof me: deze kan het wel! Absoluut niet versleten, integendeel zeer fris en aromatisch. Niet te koop.

6. Chardonnay 1998: gemaakt op de klassieke manier “sous voile”, dus zonder ouillage. Deze wijn is nog gemaakt door papa Treuvey en wordt gedomineerd door nootjes. Niet echt mijn ding voor een chardonnay. Maar 6,50 euro voor een wijn van bijna tien jaar oud, dus we gaan niet klagen…

7. Vin jaune 1998: klassieke vin jaune, zeer expressief, zeer complex en toch toegankelijk. Zelfs sherry-haters kunnen hier van houden. 25 euro.

8. Macvin de Jura: de droesem van uitgegiste rode druiven wordt verstookt in de gemeentelijke alambiek tot een “marc” van 70°. Daar wordt twee derden ongegist chardonnay-druivensap aan toegevoegd en dat mengsel krijgt twee jaar vatlagering. Complex en zoet met toch een zekere fraicheur, en lekker (voor één glaasje). Ter plaatse wordt dit zoete spul ook als aperitief gedronken, maar of dat een goed idee is…? 12 euro.

Xgrapes

 


19:41 Gepost door vinejo in Jura | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pvdw |  Facebook |