27-10-08

Catena Zapata, malbec, Mendoza 2005

Catena Zapata, malbec, Mendoza 2005: Een intense kleur en aromatische neus met koffie, zwart fruit en chocolade. In de mond geconcentreerd maar evenwichtig met een mooie afdronk. De tweede dag een neus van crème brulée en plots pákken rood fruit, aardbeiengelei en grafiet. Een gulle en stijlvolle wijn. Héél knap, net als het prijskaartje (12 euro, Grandrywines), terecht 91/100 gekregen van RP.

Xgrapes

17:46 Gepost door vinejo in Nieuwe Wereld | Permalink | Commentaren (0) | Tags: argentinie |  Facebook |

09-02-08

Elderton, Barossa Cabernet sauvignon 2004

De uitspraak ( en lapsus) van de dag werd gisteren( sic) gedaan door een oud ventje in het televisiejournaal: hij had het over een dramastische stijging van de levensduurte.
Alle basisproducten worden inderdaad duurder, en dit op drastische en dramatische wijze.
ALLE basisproducten, met uitzondering van...Amerikaanse en Australische wijnen.
Dankzij de blijvend kwakkelende dollar zouden de Yankee en Aussiewijnen op zijn minst niet in prijs mogen stijgen. Indien dit bij uw persoonlijke nieuwewereldwijnhandelaar wél het geval is dan mag u deze woekeraar van dramastische winsten verdenken.


Na de aanschaf van de
Elderton, Barossa 2004 aan 18€ voelde ik mij alvast allesbehalve opgelicht. Na inname was ik eerder opgelúcht, met name door de vaststelling dat men ook aan de andere kant van de wijnwereldbol edele  wijnen kan produceren.
Hoewel
Australië zowat 240 maal groter is dan België bedraagt de totale oppervlakte voor wijnteelt amper de helft van die van de Languedoc-Roussillon in Frankrijk. Van de met druivenranken bebouwde grond bij onze tegenvoeters komt dan weer de helft uit Zuid Australie, waar er een gematigd mediterraan klimaat heerst (de rest van Australië- bestaat voor het grootste deel uit woestijn met bijhorend woestijn- of tropisch klimaat)
Dankzij de koele invloed van de zeestromingen is men in Zuid-Australië in staat om fijne en nobele wijn te maken van hoge kwaliteit. In
Barossa valley kent men warme zomers en koude winters maar weinig neerslag. Vandaar dat men de toelating heeft om te irrigeren, iets wat in vele Franse appellations ten strengste verboden is.
In 2004 had men echter behoorlijk wat regen in het winterseizoen, en in combinatie met een lange en droge zomer zorgde dit voor perfect rijpe cabernet sauvignon.

De Elderton 2004 is hiervan de perfecte illustratie. Deze intens donkerrode wijn smokkelt meteen zijn charmante aroma’ s van cassis, eucalyptus en munt je neus en hersenen in. Na opschudden duiken ook vanille, perziken in siroop, koffie en chocolade op, alles heel gematigd en verfijnd, not at all pushy. Heel zacht en romig in de mond, fluwelig bijna, met soepele tannine en een blijvende frisheid ondanks de 14,5% alcohol die zich slechts op het einde héél eventjes laat opmerken. De ellenlange afdronk zet de kroon op het werk.
Een Australische cabernet sauvignon met Bordeaux allures.
Formidastisch!

elderton 2004

12:39 Gepost door vinejo in Nieuwe Wereld | Permalink | Commentaren (0) | Tags: australie |  Facebook |

29-01-08

Rijk’ s

Eric had in een Nederlands restaurant een schitterende ontdekking gedaan die hij met ons wou delen. We dronken vier wijnen van Rijk’ s uit de Tulbagh Valley, Zuid Afrika.
Op hun website beschrijft men deze streek als volgt:
The splendour and scenic beauty of the Tulbagh valley is hard to beat. One hour from Cape Town, the little valley lies in a fertile basin almost completely surrounded by the majestic Winterhoek and Witzenberg mountains, often snow-capped in winter. The Klein Berg River snakes its way across the valley floor, providing ample water for irrigation.
Rijk' s

De rode wijnen waren goed, maar zowel de shiraz ( munt, venkel , karamel, koffie, cichorei, bittere nasmaak) als de pinotage (lactisch, tabak, creozoot) vonden we wat te zwaar en overdone. Toch hadden beide wijnen huge potential maar hadden ze gewoon wat tijd nodig om dit te tonen. En inderdaad, Erik verzekerde ons dat de wijnen de tweede dag zalig waren bij de restjes van z’n kouwe schotel..

De witte waren echter van de eerste dag al voltreffers:
Rijk’ s Chenin Blanc, Coastel Zuid Afrika :  Honing, boenwas, zeer rijk en intens, in de mond een Savennièresachtig gevoel. Lange afdronk, prachtige wijn! 90/100
Rijk’ s Tulbagh Semillon: Ook hier dezelfde rijke (jawél!) toetsen en aroma’ s die je bijvoorbeeld terugvindt in Sauternes, maar dit was dus wel degelijk een droge wijn met genoeg fraicheur om ons allen énorm te bekoren. Vijftien euro voor 75 cl van dit vocht vonden we allen een fantastische prijs kwaliteitsverhouding.

23:11 Gepost door vinejo in Nieuwe Wereld | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amerikaanders

Jonathan Vineyards, ‘barrel select’chardonnay  Mendocino county(10,90€): Mooi, lactisch, complex. Zeker geen overdreven houtsmaak.

Irony chardonnay, Napa ( 15€): zou een topper moeten zijn, ik vond hem te bananerig, snoeperig, opgesmukt.

Aphrodite cabernet sauvignon 2000 ( 13.65€): heel mooi rond maar toch structuur, zit ( té) perfect in elkaar. Eigenaardig genoeg zijn we zo gewoon aan de kleine foutjes(?) van Bordeauxwijnen dat we ze missen in de perfect rijpe Amerikanen.

Chateau St Michelle merlot: Enkele keren verkozen tot beste winery van de USA, met deze merlot ( 13.75€) bewijzen ze alvast hun vakmanschap.Zwart fruit, wat getoast, mooi evenwichtig. Lijkt wel een moderne St Emilion.

Wild Flower Cellars: Petite Syrah 2004 ( San Joaquin): Petite syrah is een kruising van syrah en  peloursin en komt niet ( meer) voor in Frankrijk. Toch had deze wijn blind voor een Fransman kunnen doorgaan. Een wijn met grote authenticiteit, karakter en klasse. Voor 11.50€ is dit de topper van de avond.

De zinfandel van Villa Mount Eden ( Napa, 11€) was origineel, heel fruitig en charmant maar kon niet echt boeien. Dit in tegenstelling met de Cuvaison, cabernet sauvignon 2000(25€), die naast een rijp en rijk fruitpallet ook een grote complexiteit bezat.
En toch...Call me old fashioned, maar voor die prijs geef ik nog steeds de voorkeur aan een Franse Grand Cru Classé uit de Médoc...

 

22:35 Gepost door vinejo in Nieuwe Wereld | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-06-07

African Rock, Pinotage 2005.

African Rock, Pinotage 2005.( gedronken 6 mei 2006) Ongeveer 3,5 euro in de Aldi en prijs-kwaliteit top. Een neus van krieken op alcohol, rijp rood fruit en wat Krugerpark-wild kon me even mijn snotvalling doen vergeten. In de mond veel fruit in zwart fluweel met (iets te) veel alcohol en wat commerciële restsuiker. Toch een zeer prettige instap-pinotage.

Xgrapes

 

22:07 Gepost door vinejo in Nieuwe Wereld | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pvdw |  Facebook |

Napanook, Napa valley 1998

Vorige week dronk ik m’n laatste fles 1998, gekocht in Delhaize bij de kelderresten ( want de basisprijs, 29 €, ligt belachelijk hoog )

De eerste dag was deze wijn dún, dunner dan het laagje beschaving dat Filip de Winter pleegt te bezitten, en zo gróen, groener dan Vera Dua in fluorescerend Shreckpak.

Een ware ontgoocheling, ik had ‘m bijna in de spoelbak leeggegoten.

Gelukkig deed ik dit niet, want de dag daarop was de Napanook op onverklaarbare wijze stukken lekkerder. Complexer, meer diepgang, mooiere lengte, enfin, mocht m’n vrouw toegeven dat ze de halve fles had vervangen door een mooie St Estephe, ik zou het geloven.

Geef dus een wijn nooit te snel op, gun hem steeds een tweede kans na een korte zuurstoftherapie, net zoals men doet met sommige wielrenners. Laat hem echter geen twee weken open staan in de keuken om hem dan opnieuw te proberen. Dát zou wel eens kunnen leiden tot het Frank Vandenbroucke effect.

Uiteindelijk werd de Napanook 1998 dus toch een verdienstelijke Amerikaan, maar het prijskaartje van 29 € maakt er een koopje van dat samen in de afprijsbak mag met het boek “Rechts voor de Raap” van (de eveneens op Amerikaanse leest geschoeide neoliberaal) J M Dedecker.

Xgrapes

 

19:43 Gepost door vinejo in Nieuwe Wereld | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-05-07

Rust en Vrede Estate, Stellenbosch 2001

Rust en Vrede Estate, Stellenbosch 2001 : Een eigenaardige blend van 55% cabernet , 35% syrah en 12% Merlot. Een beetje zoals men vroeger de te lichte Bordeauxwijnen aanlengde met Hermitage ( syrah). Wel, nu weten we waarom ze dat deden. Deze wijn deed me denken aan de Pichon Longueville 1993 die ik onlangs dronk. Een wijn van dicht bij de evenaar die een topBordeaux evenaart, ook in finesse en terughoudendheid, waar gaan we dat schrijven?

Hier dus.

Xgrapes

 

16:13 Gepost door vinejo in Nieuwe Wereld | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

 Sumaridge Pinot Noir, Walker Bay 2000

Sumaridge Pinot Noir, Walker Bay 2000: Heel aantrekkelijke  aardse neus, rood fruit,stal, onderhout. In de mond zeer mooi gedefinieerd, z’n 16€ zeker waard.

Xgrapes

 

16:00 Gepost door vinejo in Nieuwe Wereld | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Cordilleira Torres, Curico valley 2001

Cordilleira Torres, Curico valley 2001 Rijpe neus, volle en bodyrijke mond, mooi evenwicht en afdronk. Geen topper maar goed voor z’n prijs ( 12€)
Xgrapes

15:59 Gepost door vinejo in Nieuwe Wereld | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-03-07

UNDURRAGA, Maipo Valley Founder’s Collection 2003

UNDURRAGA, Maipo Valley Founder’s Collection 2003

Druivensoort : Cabernet Sauvignon

Wijnen met elegantie en evenwicht genieten al jaren mijn voorkeur. De rode bordeauxwijnen staan dan ook eenzaam bovenaan in mijn wijnkeuze. Wat niet wil zeggen dat ik niet ben blijven openstaan voor andere wijnstreken.
Zo heb ik heden terug “Chili” ontdekt. Chileense wijnen van de Maipo Valley ten zuiden van Santiago
. Francisco Undurraga stichtte er in 1885 de Viña Undurraga. De wijnen, waarvan de beste op hout worden gevinifieerd en opgevoed, worden er gemaakt op basis van het typische gamma druivensoorten uit de Bordeaux-streek. Dan toch weer Bordeaux?
Voor deze heerlijke monocépage wijn (Cabernet Sauvignon) worden druiven geselecteerd van 35 jaar oude wijnstokken.

Deze wijn heeft een diep robijnrode kleur, is mooi glanzend en helder.
Na het walsen verschijnt een kraag van tranen. Aangenaam en complex is het bouquet dat deze op franse eik gelagerde wijn vrijgeeft. Het is fris, zacht en subtiel; fruit en hout zijn in evenwicht.
In de mond zijn een fluwele zachtheid en een rijkdom aan smaak waarneembaar met aroma’s van zwarte bessen, cassis, chocolade en hout met een subtiele kruidigheid op de achtergrond. De afdronk houdt lang aan en de aroma’s blijven lang achter in de mond..
De zachte tannines zijn volledig in harmonie. Deze wijn is op dronk.
Voor mij is het drinken van deze wijn zuiver genot.
Deze heerlijke Cabernet Sauvignon is verkrijgbaar in
Delhaize @ € 12.90
Ruud

Xgrapes

 

23:07 Gepost door vinejo in Nieuwe Wereld | Permalink | Commentaren (1) | Tags: ruud |  Facebook |

14-02-07

Rust en Vrede Shiraz, Stellenbosch 2001

Rust en Vrede Shiraz, Stellenbosch 2001 :
Een ongelooflijk dierlijk aroma stuift uit het glas, als dit geen paardenstal is, dan is manège de hoefslag in Zwijnaarde een parfumerie.

Rubber en rijp zwoel zwart fruit vullen de intense reukaroma' s mooi aan.

Bij proeven een zoetige aanzet, gevolgd door goed gestructureerd sap, met ruim voldoende zuren en aanwezige maar zachte tannine.

Een mooie afdronk van 6-7 seconden.

Donderdag, vrijdag : Ik steek m’n neus erin en ruik…niks meer !!!

Ik heb een knappe neus, echt waar, maar hij is zo verdomd gevoelig ! Bij het minste wat je er tegen zegt slaat ie dicht ( vooral als je tijdens het spreken een aantal besmette speekseldeeltjes in z’n richting spuwt ).

Zaterdag : de rest van de fles in één keer leeggedronken, niet omdat m’n honger zo groot was na twee wijnloze dagen, maar vooral omdat deze wijn nog zo fris en lekker was, nu kwam het fruit zelfs veel meer opzetten dan de eerste dag. Wijn met toekomst dus, en zowat de eerste keer dat een Zuid Afrikaanse wijn me in die mate kan bekoren.

Soals men segh in Suid - Afrika, een flinkdrink !

Xgrapes

 

20:07 Gepost door vinejo in Nieuwe Wereld | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-11-06

Almaviva, Maipo Valley 2000

Almaviva, Maipo Valley 2000

TV wou het‘in de familie houden’ en had dan maar de grootste Chileense wijn mee, Almaviva, gemaakt door de équipe van Mouton.

Eerst dachten K en ik aan een prachtPomerol, maar na een tijdje ontdekten we toch een redelijk dominante, rijpe cassisgeur. Toen ook de typische appelsienschilaroma’ s (TV zei dat het eerder eucalyptus is dat kenmerkend is voor de Nieuwewereld cabernets ) erdoor kwamen dachten we aan een Chileen.

En het was er één.

Meer bepaald een TopChileen.

Een Chileen als geeneen.

Dat was dus effe Chillen ( een makkie met Sven van Hees door de boxen bonkend ).

Sorry, ik wijk af. Van de kleur heb ik geen notities teruggevonden ( kan ik de hulplijn gebruiken ?), de geur was heel rijk en aromatisch, animaal, cassis, appelsienschil ( I know, dat wist u al ), cacao, tabak, mokka. In de mond bleef deze wijn ondanks z’n kracht zeer harmonieus en evenwichtig, rond en lang ( niet in de wiskundige zin van het woord, dat zou moeilijk zijn ). Enfin, u snapt het wel de letters P, O en T komen hier weer in me op, zij het in omgekeerde volgorde. ( 54 €, Colruyt )

Xgrapes

 

17:10 Gepost door vinejo in Nieuwe Wereld | Permalink | Commentaren (0) | Tags: almaviva |  Facebook |

23-10-06

Casa Mayor 2005, Chili Cab Sauvignon

Casa Mayor 2005, Chili Cab Sauvignon ( Colruyt ) : Heel mooi, redelijk intens kleur. Bij ruiken dacht ik in eerste instantie aan een Languedoc, zeker niet aan een Cabernet Sauvignon. De paprikatoetsen vielen me slechts op toen ik reeds wist welke wijn ik dronk. Daarvoor had ik enkel veel rijp fruit en een lichte kruidigheid ontdekt.

In de mond vertoont deze wijn een heel mooi evenwicht, soepel maar niet simpel, zachte tannines en mooie zuren. Afdronk niet bijster lang, maar da’ s geen erg, je neemt gewoon een nieuwe slok. Een New Worldwine die niet te zwaar overkomt en steeds doet verlangen naar een nieuw glas. Dát was nieuw.
Proficiat Gerten voor het vinden van deze wijn met een PRACHT prijs kwaliteitsverhouding ( < 5 € ) ! 83

Xgrapes

19:15 Gepost door vinejo in Nieuwe Wereld | Permalink | Commentaren (2) | Tags: chili |  Facebook |

07-09-06

Errazuriz Syrah Cabernet Sauvignon 2000

Errazuriz Syrah Cabernet Sauvignon 2000
Gekocht in 2002 bij
De Heerlyckheid in Berchem toen aan 6,95 euro, de prijs die men nu nog steeds vraagt, weliswaar voor de 2004.
Baksteenrode kleur met beginnende evolutie: randje wordt bruinrood.
Mooie neus van cassis, met prikkelende alcohol. Vanille, garrigue, hout en wat wild. Wijn heeft dus nog fruit maar begint ook qua boeket wat in evolutie te komen.
Echt lekker in de mond. Mooi breed geschakeerd, vol en sappig met (zoet) fruit. Zwoel alcoholig. Tannines zijn erg fijn en versmolten, niet ruw of overheersend.
Afdronk is lang, lekker, breed. Dit is echt een mooie wijn.
Deze Errazuriz is eigenlijk één van mijn lievelingswijnen. Een Chileen not-like-the-others. Zonder het overdreven nieuwe-wereldse, zonder vermoeiend te zijn. Eerder op franse stijl gemaakt, en goed gemaakt.

Ik ken via De Heerlyckheid het wijnhuis Errazuriz al verschillende jaren, en ik heb ze weten evolueren van baanbrekend tot supercommercieel. In 1992 was Chileense wijn nog niet zo normaal als nu, en Errazuriz was één van de eerste die me kon overtuigen dat ook aan de overkant van de Grote Plas goede wijn kon gemaakt worden.
Hun paradepaardje Don Maximiano Cabernet Sauvignon haalt steevast 90+ noteringen bij onze vriend Parker. Ik durf deze wijn te vergelijken met een grote uit Bordeaux. Mijn laatste 1989 dronk ik in 1996, en was toen echt top :
"Mooie gevulde kleur, vrij weinig evolutie. Zeer geurig: nog wat fruit, maar ook tabak, chocola, zeer complex. Romig, met tannine mooi versmolten, en veel sap en smaak. Evoluerend in het glas en in de mond. Fantastische fles, perfect op dronk."

Later werd Errazuriz gewaar dat er met wijn maken ook geld te verdienen viel. Het aanbod verbreedde, druiven in andere Valleys werden aangeplant of aangekocht, en een goedmenende wijnliefhebber zag door de bomen het bos niet meer. De Heerlyckheid voert nu 22 verschillende wijnen van Errazuriz in zijn assortiment !! 22
! !
Bij een recente proeverij mocht ik vaststellen dat ook hier de vervlakking zijn tol heeft geëist. Het goedkopere segment is nog steeds goed, maar niet meer boeiend, Dagdagelijkse wijnen die vlot wegdrinken.
Het is pas vanaf de "Max"-reeks dat er terug wat spannends in het glas komt. Maar dat is dan nog steeds zeer goed, nog steeds op Franse wijze gemaakt, en doorstaat moeiteloos de vergelijking met een goede witte Bourgogne (Chardonnay Max Reserva) of mooie Bordeaux.
De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat ik de Carrefour/GB Errazuriz nog niet heb gekocht, laat staan geproefd. Uit loyaliteit tegenover mijn vertrouwde wijnhandel, die me al zoveel jaar plezier heeft verschaft. Wat ik van de GB niet kan zeggen.

Marc

grapes

 

18:44 Gepost door vinejo in Nieuwe Wereld | Permalink | Commentaren (0) | Tags: marc |  Facebook |

19-03-06

Wine of Tasmania, pinot noir 2004 (Australië), 4,99 euro

- Wine of Tasmania, pinot noir 2004 (Australië), 4,99 euro
- Ninth Island, pinot noir 2004 (Australië), 9,99 euro
- Southbank, pinot noir 2003 (Nieuw-Zeeland), 12,90 euro

Vergis u niet. De wijnen staan in stijgende lijn qua prijs, maar ik zette ze bewust in dalende volgorde wat betreft kwaliteit. Ik kreeg tijdens het proeven trouwens de indruk dat ze “down under” niet alleen de seizoenen omkeren in vergelijking met onze kant van de aardkloot, maar ook de prijs-kwaliteitverhoudingen…
De duurste wijn – die nochtans komt uit het veelbelovende en koele (dus pinot noir-geschikte) Nieuw-Zeeland – viel al snel door de mand. Pinot noir is van nature bleek van kleur, maar als ook de smaak dat is, hoeft het voor mij niet meer.
De Ninth Island viel me beter mee: een lekkere, zeer fruitige wijn, zonder veel meer. Maar het probleem is dat je voor tien euro (en zelfs veel minder) rekken vol “lekkere en zeer fruitige wijnen” vindt.
De goedkoopste uit de reeks gaf me net dat tikje meer dat ik in een pinot noir-wijn zoek. Naast fruit doken er ook volop kruiden op. En vooral: het aardse zat er in. Voor mij moet je je bij een goede pinot noir altijd eerst de bedenking maken: “Stinkt die wijn nu, of heb ik mijn tanden slecht gepoetst?” Er ligt een dunne lijn tussen de afstotelijke geur van een putje en het genot van een gerijpte pinot, die bijna onbeschaamd maar toch met enige zelfzekerheid zijn geuren lost.
Ik begeef me op glad ijs, maar eigenlijk is dit het verhaal van de geur van winden (neen, neen, geen mistral of passat, maar een – euh – een... tja, een scheet eigenlijk). De geur van de flatulatie van een medemens beweegt zich door de band tussen zeer onaangenaam en weerzinwekkend, terwijl men voor de eigen winden doorgaans toch enig begrip – ja zelfs soms sympathie - kan opbrengen. Of misschien een ander, minder (b)anaal voorbeeld: hoe dun is de lijn tussen de stank van een beschimmeld stuk brood en het zalige aroma van een belegen Stiltonkaas?
Enkele weken geleden dronken we tijdens de les een Cuvée vieilles vignes uit 2002 van Sylvie Esmonin uit het legendarische Bourgognedorp Gevrey-Chambertin. Maak u geen illusies, de Wine of Tasmania-pinot uit Delhaize komt nog niet aan de enkels van deze prachtige wijn. Net zoals de vijf euro die u in Delhaize kwijtspeelt ook geen vergelijk heeft met de dertig euro die je aan die getalenteerde Sylvie betaalt...

 

PvdW

Xgrapes

 

22:04 Gepost door vinejo in Nieuwe Wereld | Permalink | Commentaren (0) | Tags: australie, pvdw |  Facebook |

19-02-06

Santa Rita Cab. Sauvignon Medalla Real, Maipo Valley 2002

Santa Rita Cab. Sauvignon Medalla Real, Maipo Valley 2002 : Dit is de grote broer van de alomgekende heilige Rita, gekocht bij Carrefour aan amper één euro meer dan de ( al bij al toch middelmatige ) gewone cuvée. ( 8, 59 euro ).

En de extra euro is zijn geld méér dan waard, wat zeg ik, het kwaliteitsverschil is nog groter dan dat tussen broertjes Frank Gallan en Herman Van Molle.

Ik dronk hiervan ooit de 1993 ( met dank aan St Canardus ), en toen vond ik het exotische karakter van deze wijn opmerkelijk maar iets té uitgesproken.

De jongere versie kon mij veel meer bekoren.

In de neus appelsienschil, zwart fruit, myrtille ( schitterend getraceerd en benoemd door Vtje ). In de mond in eerste instantie alweer iets te veel die typische appelsienschil, maar na een tijdje blootstelling aan de lucht werd de smaak gevarieerder én…heel lekker.

Perfect evenwichtig, zijdezacht en toch full bodied vertoonde deze wijn een schitterende structuur.

Wat niet per sé van deze proefnotities gezegd kan worden…

87+

Xgrapes

 

13:10 Gepost door vinejo in Nieuwe Wereld | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chili, 2002 |  Facebook |