27-10-08

 

Chateauneuf du Pape 2006 Clos des Papes 2006
Enorme pakken fruit, fabuleuze harmonie in de mond, hij was ( zoals gezegd slechts na een tijdje in het glas) superieur aan de vorige, vooral door z’n diepte en complexiteit
.
91,25
(90 90 93 92)

Xgrapes

17:54 Gepost door vinejo in Rhone | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Chateauneuf du Pape Domaine Trintignant 2006

Chateauneuf du Pape Domaine Trintignant 2006
Hier komt ie dus, de...meevaller.
Gekocht op de meest toeristische plek van Chateauneuf na een verkoopspraatje dat het niveau van de wijnen ruim oversteeg.
Wel belangrijk: Deze fles was één van de flessen die ik zelf wisselde voor een fles die op het bureau klaar stond als proeffles. Ik ben er namelijk van overtuigd dat deze heren de (normaal gezien onwetende) toeristen een andere wijn laten proeven dan degene die ze uiteindelijk verkopen.
Zo dronk ik aan het tafeltje in het gezellige proeflokaal een perfecte Cote du Rhone aan 11 euro, wat veel lijkt -én ook is -maar hij was het waard. Ware het niet dat men je de Chateauneuf laat proeven als Rhone. En de Chateauneuf zelf leek me top (nog veel beter dus dan de Rhone, die uiteindelijk de gewone Chateauneuf was volgt u nog?) maar zoals ik al aangaf, men werkt—volgens mij- met proefstalen.
Neen, ik kan dit niet bewijzen, ik heb wel op het punt gestaan om verdere stappen te ondernemen (oa gebeld met het syndicaat van de betrokken Chateauneufvereniging waar men op de hoogte was van de bedenkelijke reputatie van het domein) maar vermits ik mijn naam en adres had opgegeven en ik op een gegeven moment deze praktijken vergeleek met maffiapraktijken (men maakt onder andere de klanten ook wijs dat de wijn in de top 10 staat van Wine Spectator) en ik –I know, paranoia- niet de hoofdrol wil spelen in het krantenartikel “Wijnblogger eindigt in betonpaal koos ik er ten slotte voor om het zo te laten.
Dit deed ik na een lange discussie met de inderhaast opgeroepen wijnbouwer en een uiteindelijke verwisseling van enkele flessen met klaar staande proefflessen (ik vroeg of ik dit mocht doen, de wijnbouwer knikte, de verkoper mompelde “Ca je ne ferais pas”(
smilie10!!) én achteraf was de wijnbouwer plots heel erg gedreven om mijn doos vakkundig af te sluiten).
Toch zo gelaten dus, maar wel van plan om thuis snel de proef op de som te nemen.

Begin augustus dronken we de 2007 (een 'gewone-begrijp niet gewisselde-' fles die ik meekreeg, geen proefstaal dus).
U las ook goed, het gaat om de 2007, jawel, de wijnbouwer laat zijn wijn bewust slechts 4 maanden op vat lageren—volgens hem om de finesse, volgens mij om de wijn klaar te hebben begin juli voor het toeristenseizoen—en ja, dit heeft ter plaatse mijn verwondering gewekt, maar proeven(en niet spuwen) in familiale kring en een gezeliige vakantiesfeer maakt een wijnliefhebber minder kritisch, om niet te zeggen wazig, van geest)

Mijn moeder vond de 2007 fantastisch, persoonlijk vond ik m ook wel lekker maar slechts zo lekker als de ginds geproefde Rhone. En ook mijn schoonbroer had zijn twijfels—een fruitcharmeur maar zonder veel complexiteit.
Misschien 15 euro waard dus, maar zéker geen 39 (ai dat doet pijn om in te tikken en stop nu met lachen aub-)
Nog nieuwsgieriger was ik naar de prestatie van de fles 2006 die ik van het bureau meegriste (een “staal” dus volgens mij en van topkwaliteit). Ik besloot deze wijn uit te spelen tegen een wijn die hetzelfde (iets meer zelfs) had gekost, een gevestigde waarde, Clos de Papes 2006 (96-98RP).
En wat bleek:
De proevers( met uitzondering van KK die elke topwijn- en dus ook de
Avrilwijn -herkent vanop enkele kilometers afstand) vonden deze wijn zowat op hetzelfde niveau van de Clos de Papes.
Het verschil in score kwam er slechts nadat de wijnen een hele tijd in het glas stonden (en de Clos dus zijn ware aard begon te openbaren, of was het doordat ondergetekende niet kon verstoppen dat er een kanjer in het glas zat...)
Enfin, een meevaller dus. Wat uiteraard relatief blijft voor die prijs...
88,5
(88 86 91 89)

17:53 Gepost door vinejo in Rhone | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-02-08

Le Primitif, Gigondas 2001

Le Primitif, Gigondas 2001 De topcuvée van een cooperatieve, ooit gekocht in Colruyt.
Bracht niet echt wat ik ervan verwacht had, is nu zeker op dronk, had ‘m zelfs liever wat
jonger soldaat gemaakt. Maar toch, had nog genoeg munitie over om ons naar het slagveld der katers te begeleiden. 86
Xgrapes

13:41 Gepost door vinejo in Rhone | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-10-07

Rubis des Vignes” Vacqueyras 2005

Rubis des Vignes” Vacqueyras 2005 (uit de feestwijncatalogus van de Aldi.)
Vooraf wel grote vraagtekens geplaatst bij deze wijn want wat te denken bij een fles waar je slechts 4.29 eur betaalt & de fles op zich alleen al minstens evenveel waard lijkt? Inderdaad, gezond verstand zegt dat de inhoud enkel “brol eerste klas” kan zijn.
Maar ben ik na het drinken van deze fles nog wel bij m’n gezond verstand?
In het glas: zeer geconcentreerde, ondoorzichtige donker paarse kleur .
Neus: eerst een beetje gesloten, na het walsen komen de garrriguekruiden, vanille -& kersengeuren opgestoven.
Mond: smakelijk rood fruit maar geen complexe materie. De 13,50 % alcohol is mooi verweven waardoor de body van begin tot einde mooi in balans is. De afdronk is halflang.
Bewaarpotentieel: het voorbeeldetiket op de achterzijde vermeldt 4 jaar. Dit lijkt me een correcte beoordeling al zou ik zelf niet zo lang wachten. Lijkt me een meer dan waardige kandidaat voor de BBQ komende zomer.
Conclusie: een wijn die menig wijnliefhebber aangenaam zal verrassen.
Voor de koopjesjagers een extra kick, dit te beseffen dat ze hier 75cl (h)eerlijke fles wijn krijgen voor een prijs waar je op café of brasserie een nauwelijks te drinken glas wijn krijgt. De klassieke combinatie van Grenache, Syrah, Cinsault & Mourvèdre resulteren niet in een complexe krachtpatser maar zorgen wel voor optimaal drinkplezier . Schol !!!

Lieven 

Xgrapes

12:53 Gepost door vinejo in Rhone | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lieven |  Facebook |

05-06-07

Domaine Fondrèche , Nadal Cotes de Ventoux 2004 :

Domaine Fondrèche , Nadal Cotes de Ventoux 2004 : Scheerde ooit hoge toppen op onze Rhonedegustatie en bevestigt hier enigszins: Een intens paars kleur en aroma’ s van rood fruit en snoepjes gaan een soepel-sappige wijn vooraf die in het glas positief evolueert.

De dag erop presteerde ie nog beter, heeft wat extra zuurstof nodig om z’n top te halen. Een modern gemaakte wijn die misschien nét dat tikkeltje karakter mist om winnaar te worden van de bolletjestrui. Ook al plaatst Anciaux spuwbakjes in plaats van stemhokjes aan de voet van de Ventoux, een berg zou ik voor deze wijn niet beklimmen.

Een ritje naar Torhout ( Vine Devos ) heb ik er dan weer wel voor over. 87ptn  

Xgrapes

 

22:04 Gepost door vinejo in Rhone | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Le Chevalier de Sterimberg 1998 Hermitage van Jaboulet Ainé

Maandag in de les dronk ik voor het eerst in m’n leven een witte Hermitage. Deze wijn op basis van marsanne en roussane werd ons niet aangeboden door de lesgever ( die schonk ons het hele jaar door enkel wijnen uit zijn eigen winkel ) maar wel door een medestudent die iets te vieren had.

Ik kan u vertellen, Le Chevalier de Sterimberg 1998 van  Jaboulet Ainé blies me volledig van mijn stoel. Een witte wijn met alle complexiteit, smaaknuances en sensaties van een rode topwijn, ik had het niet veel eerder meegemaakt. Het kleur was intens donkergeel, de aroma’ s deden denken aan een top chenin blanc en zelfs enigszins aan Sauternes (!), de honing en boenwas kropen diep langs je neusvleugels je olfactorisch geheugen binnen. De smaak van deze wijn was vol en vettig, maar zo mooi gebalanceerd en allesbehalve zwaar. Een onvoorstelbaar diepe wijn die nochtans een lengte vertoonde waar de gemiddelde basketter nat van droomt.

Ik liet dit verrukkelijke vocht rustig ademen in m’n glas gedurende de drie uur les, en af en toe, tussen de andere proefstaaltjes door, nam ik een slok. Elke rode wijn verbleekte tot een pietluttige rosé naast deze witte krachtpatser.

Een revelatie.

22:01 Gepost door vinejo in Rhone | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-05-07

 Clos de L’ Oratoire des Papes, Chateauneuf du Papes 2003

Clos de L’ Oratoire des Papes, Chateauneuf du Papes 2003 : Gekocht in Carrefour aan 2+1, 13€ betaald en deze wijn is elke centiem ervan waard. Een lichte , Bourgogneachtige kleur belooft niet veel goeds, maar in de neus een zalig zacht aroma van rood rijp fruit ( aardbeien en krieken), heel mooie, zoete kruidigheid. In de mond ook een zoete aanzet met vervolgens meer dan voldoende zuren om het boeiend en fris te houden, een heerlijk zacht gevoel met een verrassend lange afdronk. Prijzen van Zuidelijke Rhone zijn aan het stijgen, als u dit kan vinden aan 15 € of minder, onversaagd kopen!

Xgrapes

 

16:04 Gepost door vinejo in Rhone | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-04-07

Domaine Richaud Cotes du Rhone Les Garrigues 2004

Domaine Richaud Cotes du Rhone Les Garrigues 2004 ( 9,8 €)

Wij dronken deze wijn gisteren bij ons origineel wokgerecht ( alle beschikbare groenten samen met gemarineerde kipfilets en 250 gram mie in de pan) en de combinatie was een voltreffer. Ik zou zelfs meer zeggen, deze wijn gedroeg zich als het zoontje dat net terugkomt van een week op kamp in Nederland: Hij vertoonde een specifieke geur en had eten nodig.

 

Op zich, zonder begeleidend woksel had de wijn het iets moeilijker.

Mooi paars kleurend, een kruidige neus met vooral tijm en frambozig fruit, maar ook een zekere, bijna storende groenigheid. Bij drinken kregen we een aangenaam debat tussen fruit en kruiden, maar het persistent aanwezige bittertje wees er toch op dat Marcel de tannines in 2004 niet volledig rijp kreeg.

Toch een boeiende wijn, geen dertiende uit een dozijn, maar de vorige fles ( iets jonger gedronken, misschien daarom nog iets meer op zijn fruit) bekoorde me meer.

84 ptn.

Xgrapes

 

10:44 Gepost door vinejo in Rhone | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-11-06

Domaine A Paret, St Joseph 2001

Domaine A Paret, St Joseph 2001 ( Colruyt ) : Zoals verplicht in de AOC, 100% Syrah. Mooi zuiver uitzicht, weinig evolutie in de kleur.

In tegenstelling tot 18 maanden terug, toen ik hem voor het eerst proefde, heeft deze wijn een behoorlijk animaal aroma. Ook de peper ( die vroeger dominant was ) is nog manifest aanwezig, maar wordt nu heel mooi aangevuld met bloemetjes ( rozen ). De mond is vol en sappig, met toch nog een portie lichtjes bijtende tannine. Mooie afdronk. Genietwijn voor de liefhebber. Zoals Suckling zou zeggen : ‘ Like this one’. 89

 

Xgrapes

 

 

11:33 Gepost door vinejo in Rhone | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-04-06

Domaine St Gayan, Gigondas 2000

Domaine St Gayan, Gigondas 2000 ( 12.5 euro , ter plaatse ) : relatief donkere kleur, weinig evolutie. Heel kruidige neus, wild aroma van zwart fruit en kruiden, munt en laurier. Evenwichtig in de mond, mooie lengte en alweer dat sexy spel tussen fruit en kruiden.

Mooi op dronk.  86 ptn.

Bij de blinddegustatie dachten enkelen aan Syrah ( niet onjuist ), maar de hoofddruif ( 80% Grenache ) werd niet gevonden.

Xgrapes

 

.

18:57 Gepost door vinejo in Rhone | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gigondas |  Facebook |

20-03-06

Cuvée Champtenaud, Caves de Sarras, Saint-Joseph 2001 en Domaine de la Gayère, Cairanne 2000, Côtes du Rhône Villages

Cuvée Champtenaud, Caves de Sarras, Saint-Joseph 2001 (9,59 euro)
- Domaine de la Gayère, Cairanne 2000, Côtes du Rhône Villages (4,29 euro)
 De Saint-Joseph (100% syrah) is zeer verdienstelijk.
Het is een stevige wijn, maar een jaar op vat en vijf jaar flesrijping hebben de scherpe kantjes van de syrahdruif er wat afgevijld. Toch lijdt deze wijn een beetje onder het “coöperatieprobleem”. Wijn die uit een coöperatieve komt, mist dikwijls wat karakter, wat durf. En daarom is die 10 euro te veel.
De Cairanne daarentegen is (voor zijn prijs) een ontdekking. De voor deze streek traditionele grenachedruif is aangevuld met wat syrah. Wat deze wijn bijzonder interessant maakt, is dat hij in tegenstelling tot zijn dubbel zo dure streekgenoot (al zit die veel noordelijker) wél ballen aan het lijf heeft. Cairanne is niet voor niets het leidende dorp van de Villages in de Côtes du Rhône. Dit is geen Castel Mireio (de fantastische wijn – te koop bij Colruyt - die Vinejo me ooit leerde kennen), maar voor goed vier euro mag (en zal) deze wijn straks een aanzienlijk deel van mijn kelderrekken vullen

PvdW

 

Xgrapes

 

 

16:00 Gepost door vinejo in Rhone | Permalink | Commentaren (1) | Tags: rhone, pvdw |  Facebook |