27-10-08

Domaine Salitis, viognier 2005

Domaine Salitis, viognier 2005 Dit is de toevalstreffer uit de titel.
Bij het stoofpotje van scampies en St -Jacobsvruchten met een zachte paprikacoulis had ik gedacht aan een wijn die zuren met een bepaalde molligheid combineert. Een sauvignon uit het zuiden leek me wel een mooie, berekende gok.
Ik haalde uit het rek een Salitis (vin de Pays uit de Cabardès) en kondigde hem aan als een sauvignon blanc.
De wijn paste heerlijk bij het voorgerecht.
Straffe sauvignon hé mannen, zei ik terwijl ik nog eens het etiket bekeek waarop bij nader inzien tot mijn verbazing heel duidelijk onder de domeinnaam “viognier” stond gedrukt.
smilie10
Plots herinnerde ik me bij mijn bezoek aan het domein naast de zes flesjes sauvignon blanc de aanschaf van twee flesjes schitterende viognier.
"Eh..."
“...Prachtige viognier hé mannen!, had ik jullie daar even liggen!”
“Waw, vine
jo, goed gekozen bij het gerecht zeg, deze wijn!"
smilie5
86,5

(89 85 84 88)

Xgrapes

17:52 Gepost door vinejo in Zuidwesten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Château Cluzeau L'Empyrée Bergerac 2005

Château Cluzeau L'Empyrée Bergerac 2005 De omgekeerde verhouding hier van de vorige: 70% cabernet sauvignon, 30% merlot.
Fermentatie op cuve, malo op barrique, alle druiven gaan 16 maand op nieuwe eik.
Ook hier die typische vanille en karamelgeur die me doet denken aan een luxueuze vin de pays d’ Oc. Toch is de wijn hier meer gestoffeerd en gestructureerd en dekt het rijp zwart fruit veel meer de ambitieuze houtlagering. Ik vraag me af wat dit na vijf jaar op fles zal geven maar in deze toestand is het not my piece of cake. (20 euro)

17:50 Gepost door vinejo in Zuidwesten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Château Cluzeau Bergerac 2005

Château Cluzeau Bergerac 2005  70% merlot en 30% cabernet sauvignon.
Is it a beumb? Yes it is. Zeer aromatische neus met veel hout, chocolade, kokos. Ook in de mond naast zwart fruit tamelijk wat houtinvloeden, geen geroosterde toetsen maar eerder mokka en caramel.. Voor mij was deze wijn iets te gekunsteld, hoewel ik me kan me voorstellen dat dit een allemansvriend is. Eén glaasje is leuk maar ook genoeg. (11 euro)

Xgrapes

17:49 Gepost door vinejo in Zuidwesten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-02-08

Chateau de Gueyze Buzet2004

Chateau de Gueyze 2004. Opvallend donker met in de neus rijp, rood fruit, lychee, peper en een toets snoepgoed. Soepel, sappige en uitgebalanceerde wijn met de nodige tannines en een bittertje alcohol (13.5%) in de afdronk. Score (gemiddeld): 82+
Xgrapes

12:42 Gepost door vinejo in Zuidwesten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Salitis, cuv. Premium, Cabardès, 2004

Salitis, cuv. Premium, Cabardès, 2004

Samenstelling : 50% cabernet-sauvignon (& merlot) ; 50% syra h( & grenache)
Prijs : 6,8€

Comments : Muntgeur. Caramel. Zeer gelijkaardig aan de vorige wijn maar méér concentratie en méér tannines. Zeer goede wijn. Kersenlikeur. Zeer fris en fruitig
Score: Gerten: 84%; Vine
jo: 86+%; Bert: 86%

Xgrapes

12:28 Gepost door vinejo in Zuidwesten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-01-08

Montravel Anima Vitis van Terre de Pigue Segue 2001

De scène waarin Bo Derek in ‘Ten’ de coïtusspieren oefent op de tonen van de Bolero van Ravel zit in het kleenexgeheugen van elke zichzelf respecterende ( mannelijke) 40er. Was het de wijn zelf of gewoon zijn naam die mij aan deze naïeve en onschuldige (want internetpornoloze- owee onze huidige 15 jarige ontdekkertjes-) tijd deed terugdenken?
De Montravel Anima Vitis van Terre de Pigue Segue 2001 verschafte me alvast heel wat genot op ander vlak.De appelatie Montravel ligt in de Bergeracstreek, dicht bij de Cotes de Castillon. In de schitterende wijnatlas van Frankrijk van Benoît France ( what’ s in a name..) wordt er beweerd dat in Montravel enkel witte wijnen worden geproduceerd. Ik vond al eerder enkele kleine foutjes in dit naslagwerk, wel, ook hier gaat het om een naslag in het water: de wijn die zondag mijn glas vulde was roder dan onze koontjes ten tijde van ons eerste snel- en nerveus geblader in de Playboy van 1980 (met... Bo Derek op de cover).

Uit het glas stuift een behoorlijk intense aroma van rijp fruit (gelei), potloodpunt en wat subtiel, getoast hout (kan subjectief zijn, ik had net een vers houtblok in de kachel gelegd). Heel fris en evenwichtig in de mond met perfect rijpe tannines en een licht bittertje dat op figurante wijze heel discreet op de achtergrond blijft ( stijlfiguur= tautologie?).
De afdronk is zuiver en mooi, een waarlijk knap gemaakte Bordeaux lookalike. 86 ptn.

Raadpleging van de Guide Hachette 2004 leerde me dat in de regio de rode wijnen slechts vanaf 2001 de benaming AOC Montravel mochten dragen. De besproken wijn was de eerste ‘hartendief’ ooit voor deze appelatie.
Gekocht in kelderrestjes Carrefour aan 7€.

Mon...Ravel!

23:04 Gepost door vinejo in Zuidwesten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Chateau Laur, Cahors 2005

Chateau Laur, Cahors 2005  : zeer frisse 100% Malbecwijn, verbazend toegankelijk met zacht fruit en  zeer rijpe tannines, allesbehalve uitdrogend maar eerder sappig en evenwichtig.
Cahorswijnen zijn normaal gekend als stug in hun jeugd maar dit was bij deze
jongen allesbehalve het geval. Uiteraard vroeg ik de wijnbouwer of enige vorm van micro oxygenatie ( het proces waarbij men de wijn zeer subtiel in contact brengt met microscopisch kleine hoeveelheden zuurstof, uitgevonden door Alain Brumont in Madiran maar blijkbaar vooral gretig toegepast door Michel Roland en co in Bordeaux) hiermee te maken had.
Helemaal niet, monsieur. Wij zorgen eerst en vooral dat we gezonde en rijpe druiven plukken. Vervolgens hebben we een alcoholische gisting van ongeveer 20 dagen op 25 c°, daarna nog een maceratie ( schilcontact ) van een achttal dagen aan 30 c° . Onze tweede (malolactische) gisting gebeurt op eiken vaten en de wijn rust vervolgens 12 à 16 maanden in Alliersvaten van 80% nieuwe eik.
Voila. De wijn met de beste prijs-kwaliteitsverhouding ( 8.28 €) op deze degustatie komt uit het Zuidwesten van Frankrijk en wordt gemaakt door een
Groucho Marx
lookalike.

groucho Laur

22:31 Gepost door vinejo in Zuidwesten | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

05-06-07

Chateau de Haut Serre, Cahors 2002

Chateau de Haut Serre, Cahors 2002 was de begeleider bij de carpaccio. Deze wijn was zoals de meeste malbecwijnen hogelijk geconcentreerd maar vertoonde een atypische soepelheid die wijst op een moderne methode van wijnmaken. Een heel mooie neus met aroma’ s van zwart fruit en mokka werd gevolgd door een volle maar fijne mond, zeer veel structuur maar toch finesse. Nu al zeer genietbaar maar pas binnen enkele jaren op zijn hoogtepunt. Verkrijgbaar bij Collishop klassewijnen.

Xgrapes

 


21:45 Gepost door vinejo in Zuidwesten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-05-07

Solis, Mathieu Cosse, Cahors 2001

Solis, Mathieu Cosse, Cahors 2001: Heel mooie, kruidige neus, zeer evenwichtig en lang  in de mond, perfect bij cassoulet à la Pvdw.

Xgrapes

15:58 Gepost door vinejo in Zuidwesten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-12-06

Ch. de Mercuès, Cahors 2003

Een fles waarin zich drie wijnen bevinden.
Donkere geconcentreerde kleur, rood met een hint van lila (een zacht soort paars).
Neus van groene paprika, kruidig, beetje bevreemdend. Niet echt fruitig te noemen, ondanks de jeugdigheid.
In het glas een wijn met twee versnellingen. Eerst proef je een zachte, fruitige en romige wijn, mooi geconcentreerd maar met een beetje tekort aan zuren.
Na enkele seconden in de mond verschijnt een andere wijn, een krachtpatser, waar de zuren en de tannines een mooi geheel vormen.
De afdronk is niet overdreven lang, maar heeft heel mooie zuivere tannines en een klein bittertje.
Mooie structuur, gedragen door extract, tannines en alcohol.
Na enkele dagen in de fles (vandaar mijn late proefnotitie) versmelten de wijnen zich wat, en krijgt de neus wat van het fruitige van in het glas, komen de zuren en de tannines meer in de aanzet te voorschijn.
Intrigerende wijn, die hopelijk met wat rust zal vervloeien tot een groot geheel.

Xgrapes

 

Marc

22:21 Gepost door vinejo in Zuidwesten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: marc |  Facebook |

18-10-06

Chateau Vincens Prestige, Cahors, 1998

Chateau Vincens Prestige, Cahors, 1998

Oranjerode kleur met brede rand.
Heel mooie aroma’s van kruidnagel, kruiden en specerijen (peper), gerookt bovenop het gerafineerde rood fruit. Complex maar fijn.
Mooie zuren houden de alcohol in bedwang, afgerond met versmolten fijne tannines.
Lange afdronk met impressies van licht rood fruit (aardbeien, frambozen) en tegelijk mokka en hazelnoot.
Mooi uitgerijpte wijn.

Xgrapes

 


14:19 Gepost door vinejo in Zuidwesten | Permalink | Commentaren (3) | Tags: marc |  Facebook |

16-10-06

Chateau Armandiere, Cahors 2003

Chateau Armandiere, Cahors 2003 :

Zeer rijke, medicinale  neus, kruidnagel, drop

In de mond is de aanzet heel mollig, weer kruidnagel en rijp fruit, rozijntjes in de afdronk . De mondvulling die aanvankelijk intens leek valt echter een beetje weg, misschien wel gelijkaardig aan wat men in de Standaard ( over Bordeaux 2003 ) omschreef als “ weinig smaakreliëf.

Wat volgens mij zéker aansluit bij het artikel over 2003 is de bittere nasmaak. Deze bitterheid is echter niet storend. Ondanks de onrijpe tannines is dit dus een heel lekkere wijn. (82+)

Een aanrader voor koffielutten, door PvdW ontdekt als éénmalige aanbieding in de Aldi voor de (koffie)luttele som van 4,99 euro.

Xgrapes

 

 

18:15 Gepost door vinejo in Zuidwesten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Domaine Laffont, Hecate, Madiran 2004

Domaine Laffont, Hecate 2004 : Gemaakt door een Gentenaar met een verleden in de filmwereld, Pierre Speyer. De wijn werd toepasselijk genoemd naar de godin van heksen en tovenarij ( “zij die haar wil oplegt van verre “ ) en wordt gemaakt van 100% Tanat.

Inktkleurig met een mooi bordeauxrandje, in de neus een smeltkroes van geuren, zachte kruiden, zoethout, pruimen, cassis. Een gildelid formuleerde het als volgt : ‘elke keer je aan het glas ruikt ontdek je nieuwe geuren, nieuwe impressies.’

En ook in de mond toonde dit sap zich van z’n beste kant : Zeer complex, evenwichtig, met voldoende zuren en tannines die schitterend werden ondersteund door volle bakjes fruit.

Een dijk van een wijn, aangekocht ter plaatse voor 22 euro. Zoals een ander lid mooi stelde : 'voor z’n geld zeker niet duur !'

92 ptn.

Xgrapes

 


17:56 Gepost door vinejo in Zuidwesten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |